Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

17/11/2016

Mist er zorg na een beroerte?

Na een beroerte verandert er meestal veel in het leven van de patiënt. Vaak is hij of zij een stuk afhankelijker van de omgeving dan voorheen. Ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten en hun omgeving, zodat ze goed kunnen herstellen en grip krijgen op hun nieuwe leven. Hoe het op de langere termijn met hen gaat, is alleen niet duidelijk. 

Drs. Roderick Wondergem onderzocht dit door 28 studies met elkaar te vergelijken en te analyseren. Deze bestaande studies volgden duizenden mensen na een beroerte.

Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld genomen in de eerste 3 tot 6 maanden verbetering plaatsvindt. Daarna wordt die een stuk minder en blijven de meeste mensen op hetzelfde niveau functioneren. Tussen de 12 en 40 procent van de mensen gaat zelfs achteruit in de eerste 2 tot 3 jaar na een beroerte, ondanks de vooruitgang die ze in de eerste maanden geboekt hadden. 

Wondergem keek ook naar factoren die een rol spelen bij deze achteruitgang. Naast fysieke en mentale factoren, spelen ook een hogere leeftijd of een ongezonde levensstijl een rol. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cerebrovascular Disease.

Mogelijk is bij een deel van de mensen na een beroerte meer zorg en/of betere begeleiding nodig om achteruitgang op de langere termijn te voorkomen. 

Wondergem is docent Fontys Paramedische Hogeschool en werkt als onderzoeker binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een samenwerking tussen UMC Utrecht, Fontys Paramedische Hogeschool, Hogeschool Utrecht, en de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra.

Bron: Karger.

Volg het onderzoek op twitter via @RiseStudie

reclamebureau anno nu ifthen.nl